Overwin je angsten

Ik heb vaak dingen gelaten uit angst. Angst over wat anderen denken, of ik bepaalde dingen wel goed doe, of angst omdat ik iets nooit eerder deed. De afgelopen tijd heb ik veel angsten moeten overwinnen. Het overwinnen van die angsten heeft gezorgd voor een positieve invloed op mijn leven. Daarnaast heeft het er voor gezorgd dat ik meer dingen bereikt heb.  In deze blog deel ik enkele tips om je angst de baas te zijn.

Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
Bedenk eerst wat je angst is en wat het ergste is wat er zou kunnen gebeuren. Waar ben jij nou zo bang voor? Wat is het ergste wat er zou kunnen gebeuren?
Een voorbeeld is dat je bang bent om iemand op te bellen. Een tijd geleden heb je een belangrijke afspraak met iemand gemaakt dat je volgende week langs zou komen. Je weet echter de details nog niet, dus je zult een telefoontje moeten plegen om hier achter te komen.  Wat is nou het ergst wat er zou kunnen gebeuren?  Dat diegene afzegt voor de belangrijke afspraak?

Is deze angst realistisch?
Bedenk of je angst realistisch is of dat je aan het doemdenken bent. Hoe groot is de kans dat diegene afzegt. Als je al duidelijk een afspraak had gemaakt, waarom zou diegene dan pas afzeggen als jij belt voor de details. Vaak bedenk je allemaal dingen die helemaal niet realistisch zijn als die zouden gebeuren. Probeer daarom te kijken hoe rationeel je angst is.

fear3 fear2

Wat als je het niet zou doen?
Bedenk wat er gebeurt als je het niet zou doen. Als je nu niet zou bellen heb je nog steeds geen details voor de belangrijke afspraak. Geen details betekend dat je niet naar de afspraak kunt. Een gemiste kans, wat misschien een opstap voor je carrière had kunnen zijn.

Gewoon doen!
Ga ervoor en overwin die angst! Meestal zorgt het overwinnen van je angst ervoor dat er iets goeds uit voort komt. Je leven wordt er beter van of jij wordt er beter van. Uiteindelijk is het beste om het gewoon te doen en er niet te veel bij na te denken als je het doet.

Heb jij al eens angsten moeten overwinnen? Hoe ging dit bij jou? Had het bij jou ook alleen positieve gevolgen?

You may also like

1 reactie

  1. Wat een fijn en inspirerend artikel! Ik ga dit voortaan zeker even in gedachte houden. Ik probeer nu al zoveel mogelijk uit mijn comfortzone te stappen, maar soms vind ik dat nog wel eng. Juist omdat ik dus bepaalde angsten moet overwinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *