Omgaan met negatieve opmerkingen

Iedereen maakt het wel eens mee dat iemand je afkraakt of dat er negatieve dingen tegen je gezegd worden. Het doet pijn dat iemand zo tegen je doet. Soms doen mensen het uit jaloezie of om dat ze het zelf ergens moeilijk mee hebben. Vaak is het onterecht, maar soms kun je er ook iets van leren. Ik vind het zelf heel moeilijk om mijn emoties dan in bedwang te houden en niet in de tegenaanval te gaan. Wat is de beste manier om met (on)terechte negatieve opmerkingen om te gaan?

Niet reageren
Het is erg moeilijk om jezelf in te houden als iemand iets negatiefs tegen je zegt, maar het is beter om niet gelijk te reageren.  Vaak worden al je emoties getriggerd en wil je in de tegenaanval gaan. Probeer toch niet gelijk te reageren, want hier bereik je niet het gewenste resultaat mee. Ook is het vaak wat mensen van je willen dat jij er op hun reageert, probeer er boven te staan.

Probeer niet je gelijk te halen
Vaak probeer je jezelf te verdedigen, omdat je het niet kunt hebben dat iemand zo tegen je doet of omdat het onterecht is wat iemand zegt. Doet het er iets toe als je gelijk krijgt? Vaak gaat hier eerst een hele strijd aan vooraf. Vraag jezelf eens af of het echt de strijd waard is, als je uiteindelijk al gelijk krijgt.

Eigenwaarde
Weet wat jezelf waard bent. Iemand zegt vaak zo iets tegen jou uit jaloezie of ontevredenheid over zichzelf. Het zegt meestal meer over diegene zelf dan over jou.  Het maakt je ook nog eens zoveel sterker, als je niet je energie in deze negatieve persoon steekt door te reageren.

tumblr_o3g9mpSRb71r43tiko1_1280 tumblr_o37vxvUhTz1qfk4ono1_1280

Begrijpen
Probeer te begrijpen waarom diegene zo doet? Misschien heeft diegene wel een rot tijd, of is diegene gewoon jaloers op je. De negatieve uitingen van deze persoon hebben vaak helemaal niets met jou te maken, maar met diegene zelf. Het kan zijn dat hij of zij niet gelukkig is en ontevreden met zichzelf is.

Leren
Vraag je af of het waar is wat diegene zegt. Kun iets aan jezelf verbeteren? Of kun je misschien iets van de situatie leren? Zoals omgaan met de situatie.

Vergeten
Vaak blijft zoiets in je hoofd hangen, echter doe je jezelf hier alleen maar pijn mee. Probeer jezelf af te leiden door iets leuks te doen. Ook kun je het negatieve van je afschrijven. Schrijf alle negatieve dingen op en gooi daarna je papiertje weg of verbrand het.

Vermijd negatieve mensen
Het zijn vaak dezelfde personen die zulke negatieve opmerkingen maken, probeer deze mensen te vermijden. Vermijd contact met deze mensen tot het minimale, als dat mogelijk is. Ga liever om met mensen die je een goed gevoel geven.

Hoe ga jij met negatieve reacties om? Heb je nog andere tips?

You may also like

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *