Planten op je werkplek

Ik heb net plantjes gekocht voor op mijn bureau, gewoon voor de leuk. Ik vroeg mij af of ze ook nog ergens goed voor zijn en dat blijkt wel degelijk, dus lees gauw verder!  Iedereen weet waarom bomen en planten zo belangrijk voor ons zijn, namelijk voor zuurstof. Vaak vergeten we dat het ook belangrijk is om binnen planten te hebben.

Op je kantoor of in je huis hangen veel meer verontreinigde stoffen dan in de buitenlucht. Hierbij moet je denken aan schimmels, huisstofmijt, koolmonoxide en vluchtige organische stoffen. Dit laatste zijn stoffen van kunstmatig gemaakte producten zoals oplosmiddelen voor verf, schoonmaakmiddelen, parfum of drijfgas voor spuitbussen, maar deze vluchtige organische stoffen kunnen ook van je nieuwe bank of stoel komen.

Het is heel belangrijk om vaak te luchten, maar ook planten kunnen je hierbij helpen. Planten zorgen er namelijk voor dat deze schadelijke stoffen worden gezuiverd. Een Australisch onderzoek wees tevens uit dat de aanwezigheid van slechts enkele kamerplanten al grote verbeteringen aangaf in de luchtkwaliteit.

Daarnaast zorgen planten voor een comfortabel luchtvochtigheid niveau. Planten houden de luchtvochtigheid tussen 30 en 60%. Dit heeft zijn effect ook op schimmels op kantoor. Deze worden namelijk 50 tot 60% minder gevonden op kantoren waar planten staan.

planten op bureau cactus op bureau

Een optimaal luchtvochtigheid is ook nog eens beter voor je gezondheid. Vooral in de winter door de verwarming is de lucht vaak heel droog, wat bij vele mensen voor luchtwegenproblemen kan zorgen. Planten kunnen dus zorgen dat jij minder snel last van je luchtwegen krijgt.

Uit een onderzoek van de Britse Universiteit Exeter bleek dat mensen tot 15% productiever worden in een groenere werkomgeving. Wat het onderzoek nog interessanter maakte was het verschil in impact op mannen en vrouwen. Mannen bleken door de aanwezigheid van planten met 15% meer ideeën te komen. Vrouwen kwamen niet zozeer met meer, maar wel creatievere ideeën.

Ik houd mijn plantjes mooi op mijn bureau staan en neem er misschien nog wel een paar bij. Super goed voor mijn gezondheid en productiviteit!

You may also like

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *